Рецептики

Смак дитинства – печиво “Львівське”. Готую страву, яку складно зіпсувати

Одним з улюблених десертів в моєму дитинстві було печиво “Львівське”. Я завжди обожнювала безе і бісквіти, а це блюдо прямо-таки два в одному – і хрустка скоринка, і смачне тісто. А, головне, якщо почнеш його є, то потім дуже складно зупинитися.

Цікаво, що “Львівське” – це практично побратим італійського печива Савоярді, яке ось уже шість століть використовується як основа для різних десертів, найвідоміший з них – тірамісу. За свою витягнуту форму його ще називають “жіночими пальчиками”. Здається, тільки нею воно і відрізняється від нашого, а сам рецепт приготування у них практично однаковий.

Так і вдома зробити таке печиво дуже просто. Давайте спробуємо?

Печиво “Львівське” мого приготування

Інгредієнти для готування “Львівського” печива

Практично ті ж інгредієнти, що ми зазвичай використовуємо для приготування шарлотки. Тільки трохи інші пропорції.

  • 220 грам борошна (її потрібно будемо просіяти)
  • 180 грам цукрової пудри (я взяла цукровий пісок і перемолола його в блендері)
  • 3 яйця
  • маленька щіпка солі
  • ванілін на кінчику ножа (або ванільний цукор)
  • трохи цукрового піску для посипання

Цієї кількості продуктів вистачить на два дека печива розміром з пятирублевую монетку.

Інгредієнти для «Львівського» печива

Готуємо «Львівське» печиво

В першу чергу відокремлюємо жовтки від білків.

Починаємо збивати білки з дрібкою солі на невисокій швидкості міксера до утворення піни – хвилини півтори. Тепер поступово збільшуємо швидкість і додаємо цукрову пудру в 4-5 прийомів, щоб вона встигла розчинитися.

У мене була пудра, що називається, «грубого помелу», це не позначилося в гіршу сторону на результаті. Теоретично можна спробувати використовувати і цукровий пісок.

Збиваємо білки окремо, потім додаємо в них жовтки по одному

Білки з цукром повинні взбиться до впевнених піків, піде на це хвилин 10-12.

Тепер додаємо до них жовтки по одному й вимішуємо міксером до однорідної маси. Не захоплюйтеся, вистачить однієї хвилини.

Настав час додати борошно. Міксер нам більше не потрібен, будемо її вмішувати дуже акуратно, працюючи лопаткою знизу вгору. Також, як і цукрову пудру, всипаємо борошно в 4-5 прийомів.

Додаємо до збитим яйця, борошно в 4-5 прийомів

У нас вийде досить густе, але при цьому повітряне тісто.

Готове тісто для печива «Львівське»

Тепер масу потрібно помістити в кондитерський мішок або звичайний поліетиленовий пакет, прорізавши в ньому дірку.

Теоретично можна відсадити тісто на деко, застелене пергаментом, і просто ложкою. Менш смачно від цього не буде.

Не поспішаємо ставити печива випікатися! Нехай постоять годину-інший при кімнатній температурі або в тій же духовці, тільки виключеною. Це потрібно для того, щоб утворилася хрустка скоринка.

На цьому етапі печива можна зверху посипати цукровим піском (як в оригінальному рецепті) або цього не робити.

Тепер розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо туди печиво на 7-10 хвилин. Воно має тільки трохи змінити колір з білого на ніжний кремовий.

Якщо ви хочете, щоб печива були повністю сухими усередині, то дайте їм якийсь час постояти в остигає духовці. Якщо їх вийняти відразу, то вони будуть хрусткими зовні і м’якими в центрі.

Нагадаю, що із зазначених інгредієнтів у мене вийшло два дека. Якщо у вас немає можливості спекти їх відразу, то зменшите кількість продуктів вдвічі.

Related posts

Leave a Comment